Höns…

Leoni har ju tjatat om höns, och i höstas dök det upp ett tillfälle genom en kund som har en mindre äggproduktion.  Då hennes besättning byts ut var 77:e vecka (mycket vetenskapligt) erbjöd hon oss att ta några av hennes ”gamla” värphöns innan de gick till slakt nu till påsk. Det är alltså inget fel på dessa höns, utan när de blir lite äldre blir äggen större och skalet blir då lite skörare eftersom hönan alltid producerar lika mycket skal till varje ägg oavsett. De värper fortfarande finfint! Dels gillade jag idén att låta några kasserade små pullor tillbringa sommaren utomhus hos oss, men också ifall experimentet inte faller väl ut känns det inte lika illa att avsluta det till vintern.

Så på långfredagen var vi där och hämtade dom, och på köpet fick vi se hur en äggproduktion går till. Riktigt spännande, hönsen är frigående inomhus och ladan är inredd med reden längs hela foderbordet i mitten. Där finns ett rullband dit äggen trillar ner, och därefter sorteras och packas de. Leoni fick hjälpa till med packningen, hon skötte sig riktigt skapligt!

Tyckte hönsen hade det överraskande trevligt faktiskt! De hade till och med en tjänstgörande tupp, riktigt stilig men dock lite sliten då han har haft runt 1000 flickor att se om i 77 veckor. På andra sidan foderbordet fanns det 1000 till med en annan tupp, alltså sammanlagt 2000 höns och denna produktion är liten! En normal äggproducent har ungefär 20.000 höns, en helt ofattbar siffra när man såg alla dessa hönor på ett och samma ställe. Men roligt att se att de hade det bra!

Det blev till att snabbt läsa på vad som behövdes, det är allt från reden och sandbad till snäckskal och hundra olika sorters Pullfor att välja mellan. Men nu bor alltså fem av dessa hönor i den lilla verkstaden ute i boden och äggen flödar redan! Allt emellan tre och fem ägg kommer det per dag, mer än tillräckligt trots att jag konsumerar en hel del själv. Leoni älskar sina höns, hon spenderar en del tid därute i hopp om att de ska gilla henne. Det går  sådär, men trägen vinner har jag hört?

Rasen heter Lohmann och är nån slags värphybrid. De är alltså egentligen ingen ras utan kommer ursprungligen från rasen Leghorn, och har sen blandats upp enbart  för att värpa så bra som möjligt.  Just nu bor de bara inomhus, men om vädret kan tänka sig bli lite bättre i helgen ska Ian försöka snickra en hönsgård åt dom. Leoni har döpt dom efter sina kompisar, så snart kommer alltså Elina, Linnea, Saga, Elsa och Elin även få tillbringa en hel del tid utomhus!

Vi ses!

Familjen Gustafsson

Annonser

2 thoughts on “Höns…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: