Ett litet lamm

Tjocktackan har idag ställt till med stor dramatik och lammat. Fyra lamm klämde hon fram, men bara ett har klarat sig. De två första var döda när de kom ut, de drog aldrig ett andetag. Jag tror det helt enkelt blev för trångt därinne på vägen ut, så nåt med syret klämdes av för de var  lite blåa runt munnen och ögonen.

Nummer tre var ett livskraftigt litet tacklamm, man såg på en gång att hon var som hon skulle. Huvudet upp och försökte resa sig ganska omgående. Hittade maten själv och började dia ordentligt alldeles själv!

Katarina döpte henne till Liv, med tanke på omständigheterna

En bra stund senare kom ett pyttelitet tacklamm ut. Det var väldigt svagt redan från början, men blev något piggare efter ett tag. Men det stod klart ganska tidigt att den var rätt klen och tackmamma var slarvig och brydde sig inte så mycket om det. Navelsträngen såg inte heller helt normal ut, den var som en tjock blodfylld korv. Kanske inte konstigt att den var liten och klen?

Men lammet hade sugreflexer och höll huvudet uppe korta stunder, så  jag åkte iväg till Granngården för att köpa Lammnäring, men när jag kom tillbaka hade det kroknat rejält. Det kom aldrig riktigt igen, trots att jag fick igång andningen vid flera tillfällen. Jag gissar att hjärnan tog stryk av all syrebrist, för till slut andades det hyggligt själv, men var helt borta. Inte ens en liten blinkreflex!

Det gick hädan så småningom och springer på ängarna tillsammans med sina syskon, inte nån bra överlevnadsprocent idag. Ett lamm av fyra klarade sig! Hoppas på bättre tur med den andra tackan. Hon är inte alls lika tjock, jag gissar på max två. Känns lite mer lagom?

Vi ses!

Familjen Gustafsson


Annonser

5 thoughts on “Ett litet lamm

  1. Bra att det blev en fin lammunge i alla fall!

    Du får skaffa en sondmatare, det är perfekt när lammen är klena. Och väldigt enkelt att lära sig utföra.

  2. men jösses så söt den lilla är. De andra får leva de evigt gröna ängarna och ha de bra.
    Massor av kramar
    Annso Nova Minus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: